5 myter og sannheter om vitaminpiller!

Stoler du fremdeles på at vitaminer skal holde deg frisk? Lær sannheten om hvilke tilskudd som hjelper og hvilke som ikke kan hjelpe deg.

En gang i tiden trodde vi alle på tannfeen. Du stolte på stabiliteten til boligprisene og var sikker på at ikke noe var så trygt som banken. Samtidig fant du ut at det var smart å spise vitaminer.

Som alltid liker vi ikke at myter blir avslørt. Nyere forskning avslører nå at en daglig multivitamin er å sløse bort penger og det er voksende beviser for at isolerte tilskudd av vitaminer til og med kan skade helsen din. Her er hva du trenger å vite.

Myte: A vitaminer kan reparere et dårlig kosthold.

En forsikringspolicy i en pille? Veldig bra om det kunne være slik.

I fjor publiserte forskere nye funn fra “the Women’s Health Initiative”, som er en langsiktig studie med mer enn 160,000 kvinner som er midt i livet. Data fra undersøkelsen viser at de som spiser multivitaminer ikke har bedre helse enn dem som ikke spiser piller, i alle fall når det kommer til sykdommer som kreft, hjerte/kar sykdommer og slag. “Selv kvinner med dårlig kosthold fikk ikke hjelp av en multivitaminpille,” sier Marian Neuhouser, PhD so jobber med forebygging mot kreft ved Fred Hutchinson Cancer Research Center, i Seattle.

Vitaminer kom på markedet til på 1900 tallet når det var vanskelig for de fleste mennesker å spise en bred variasjon av frukt og grønnsaker gjennom hele året. Nå var det ikke like sannsynlig den gang å utvikle mangelsykdommer i Norge, siden det norske kostholdet var både naturlig og inneholdt mye planter som frukt og grønnsaker. I dag har dette endret seg og mange velger multivitaminer for å løse dette problemet, men multivitaminer gjør ikke en god jobb i å erstatte frukt og grønnsaker.

“Multivitaminer har kanskje et dusin ingredienser, men frukt og grønnsaker har hundrevis av andre viktige komponenter,” sier Neuhouser. “Hvis du bare tar en multivitamin, mister du et stort antall andre næringsstoffer som kan gi deg fordeler.”

Myte: Vitamin C bekjemper forkjølelse

PÅ 70 tallet kom Linus Pauling med ideen om at C vitamin kunne forebygge mot forkjølelse. I dag er butikkene og produkter fulle av C vitaminer. Studier sier: Vær forsiktig før du kjøper.

I 2007 analyserte forskere flere studier som involverte mer enn 11.000 deltagere og de kom frem til en skuffende konklusjon. Vitamin C beskyttet ikke mot forkjølelse, med unntak av maratonløpere, skiløpere og soldater som hadde hard trening.

Selvsagt er ikke forebygging det eneste temaet. Kan C vitamin redusere lengden på en forkjølelse? Ja eller nei. Et daglig inntak av C vitamin ser ikke ut til å redusere lengden på forkjølelsen. Voksne har symptomer i gjennomsnitt i 12 dager. En C vitaminpille kan kanskje redusere dette til 11 dager.

Barn har i gjennomsnitt 28 dager i løpet av et år med symptomer på forkjølelse. En daglig dose med C vitamin kan kanskje redusere dette til 24 dager. Forskerne konkluderer med at slike minimale reduksjoner ikke forsvarer bryet og kostnadene ved å ta C vitamin.(det hjelper ikke å ta C vitamin etter at symptomene har kommet).

Myte: Vitaminpiller kan forebygge hjertesykdom.

Ut fra observasjoner har det kommet et håp om at dem som spiser vitaminer hadde mindre sannsynlighet for å utvikle hjertesykdommer. Selv da viste forskere at dem som spiste vitaminpiller også som regel spiste bedre, trente mer, og hadde dårlige vaner som for eksempel røyking. Håpet om reduksjon i hjertesykdommer var basert på at vitaminer som C, E og beta-karotene kunne forhindre hjertesykdom gjennom å redusere oppbygging av plakk i blodårene. B vitaminer virket lovende, siden folat, B6 og B12 hjelper til med å bryte ned aminosyrer som homocysteine.  Homocysteine har tidligere vært knyttet til utvikling av hjertesykdommer.

Dessverre har ikke disse håpene vist seg å være sanne.

En analyse på 7 studier på E vitamin konkluderte med at det ikke reduserte risikoen for slag eller død fra hjertesykdom. Studien så også på 8 studier med beta-karotene og det viste at istedenfor å forebygge mot hjertesykdom, økte slike tilskudd risikoen for død.

Andre store studier viser at C vitamin heller ikke leverer.

Spis ikke slike tilskudd, sier “the American Heart Association”. Istedenfor anbefaler de å spise et kosthold med et variert inntak av frukt, grønnsaker og hele korn.

Myte: Spise vitaminerpiller kan beskytte mot kreft.

Forskere vet at ustabile molekyler som kalles frie radikaler kan skade celler, DNA og øke risikoen for kreft. De vet også at antioksidanter kan stabilisere frie radikaler og teoretisk gjøre dem mindre skadelig. Så hvorfor ikke spise ekstra antioksidanter for å beskytte deg mot kreft. Fordi at forskere så langt ikke har vist noe positivt ved å spise slike vitaminpiller.

En rekke studier har forsøkt å finne fordelene ved vitaminpiller. En nylig studie med 5.442 kvinner som enten tok placebo eller en kombinasjon av B vitaminer, viste over 7 år ingen forskjell i utviklingen av kreft mellom de to gruppene. I Neuhuser’s store studie på multivitaminer viser også at vitaminpiller ikke beskytter mot kreft. Det gjorde heller ikke C, E eller beta-karotene som forskere undersøkte ved Harvard Medical School.

Myte: Det kan ikke skade

Det er gamle tanker at selv om en vitaminpille ikke virker, så kan den heller ikke skade. Likevel, har en serie med studier brakt frem denne tenkningen, sier  Demetrius Albanes, MD, en ernæringsekspert ved “the National Cancer Institute.”

Forandringen på denne tekningen kom med en studie på beta-karotene. Den var ment å teste om denne antioksidanten kunne forhindre lungekreft, men istedenfor oppdaget forskerne at den økte antall tilfeller av lungekreft blant røykere som tok dette tilskuddet. Ingen hadde tenkt dette på forhånd, men flere studier har nå vist at det er en reell mulighet for at vitaminpiller kan øke risikoen for kreft både hos kvinner og menn.

Andre studier har reist spørsmålet om høye doser av folat kan øke risikoen for kreft i tarmen. Andre ser en sammenhengen mellom høye doser av noen vitaminer og hjertesykdommer.

Vitaminer er trygge når du spiser dem gjennom maten din, men ikke i pilleform som er laget i laboratoriet. Albanes sier også at slike piller også kan ha en uønsket og farlig bivirkning.

Sannhet: En pille som det kan være lurt å spise.

Selv om flere og flere studier tar vekk håpet for multivitaminer, er det et vitamin som ser bedre og bedre ut. Forskere tror at D vitamin beskytter mot en lang rekke med sykdommer.

Menn med hensiktsmessige nivåer av D vitaminer har halvparten så stor risiko for hjerteinfarkt som menn som har for lave nivåer. D vitamin ser også ut til å redusere risikoen for kreft. Cedric Garland, MD, ved “the University of California, San Diego,” tror at et riktig nivå av D vitamin hos amerikanere, kan redusere antall tilfeller av kreft i tarmen med 50.000 tilfeller i året.

Men i følge Adit Ginde, MD, ved “the University of Colorado, Denver,” har de fleste for lave nivåer av D vitaminer. Vitamin D er solens vitamin. Du lager vitamin D når du er i solen. Men siden vi oppholder alt for mye innendørs og har en lang vinter, får vi ikke nok sol og D vitamin.
Hvor mye trenger du? “Institute of Medicine” sier at de fleste eksperter anbefaler å øke nåværende nivåer fra 200 til 600 IU daglig. Det er trygt å ta 1.000 IU hver dag, sier Ginde. “Vi tror de fleste mennesker trenger minst så mye D vitamin.”

Dette er et utdrag av hva “Reader’s Digest” sier om sannheten bak vitaminer: Spis riktig, spis frukt, grønnsaker og hele korn, og supplementer med D vitamin.

Anbefales: Juice Plus+

Klarer du ikke å spise nok frukt og grønnsaker hver dag? Leger og helseeksperter anbefaler Juice Plus+ som er 17 friske frukt, grønnsaker og hele korn. Mer enn 20 internasjonale medisinske universiteter er involvert i uavhengig forskning av Juice Plus+ som også er publisert i vitenskapelige tidskrifter. Denne forskningen viser blant annet:

  • Juice Plus+® gir oss biotilgjengelig næring.
  • Reduserer markører på oksidativt stress (til og med etter utholdenhetstrening).
  • Styrker immunforsvaret og beskytter mot DNA-skader.
  • Normaliserer homocystein nivået.
  • Bevarer elastisiteten i arteriene etter et fettrikt måltid.
  • Reduserer sykefraværet hos eliteutøvere med 50%.
  • Mer enn 450.000 barn og unge med i internasjonal studie som viser positive resultater på helsen deres.

Juice Plus+ er ikke en multivitaminpille, men frukt og grønnsaker fra naturen selv. Les mer om Juice Plus+ her

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *