9 måter som gjør det moro å spise grønnsaker for barn!

Chef girl preparing healthy food vegetable salad over white backDu har hørt det mange ganger:  “Spis fem om dagen”, som oppfordrer alle til å spise minst fem porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag.

Internasjonalt er nå anbefalingene 7-13 porsjoner hver dag for å kunne redusere risikoen for kreft og mange andre sykdommer. Det er vanligvis ikke så vanskelig å få barna til å spise litt frukt, siden de er søtere. Men grønnsaker – det er en annen historie.

Grønnsaker har mange fordeler for barn:

 • Grønnsaker hjelper til med fordøyelsen. Fiber i grønnsaker bidrar til å hindre forstoppelse.
 • Grønnsaker er mat som “fyller opp” magen. På denne måten blir barna ikke så fort sulten igjen og de spiser mindre “junk food” mellom måltidene.
 • Grønnsaker er fulle av viktige vitaminer, mineraler og plantenæringsstoffer som er viktig for vekst og god helse.

Det er viktig at barna spiser mer rå og friske grønnsaker.

Her er noen tips som kan gjøre det mer morsomt å spise dem:

 1. Skjær agurk i bånd og bruke dem på sandwicher, salater, eller som en spiselig pynt:
  *
 2. Lag morsomme “bilder” på en plate ved hjelp av frukt og grønnsaker. Hvis du er kreativ nok, kan du prøve å gjenskape et bilde (ved hjelp av frukt og grønnsaker) av en favoritt karakter eller en situasjon. Pinterest er en utmerket kilde for bilder av morsomme og barnevennlige planteideer.
  *
 3. Prøv å bruke krydder til grønnsaker, som for eksempel å kombinere mynte med erter for en mer forfriskende smak.
  *
 4. Lag “Gulrot snacks” i stedet for pommes frites laget av poteter. Skjær en kilo gulrøtter i staver. Dypp i olivenolje med tørket timian og litt Himalaya salt. Stekes ved 400 grader i 15 til 20 minutter.
  *
 5. Lag “Grønnsak snacks” av kål, gulrot eller søtpoteter.
  *
 6. Det er greit å bruke en dressing for å friste barna til å prøve ny mat. Ketchup, rømme, dipp – vær kreativ! Det er greit hvis det får dine barn til å spise mer grønnsaker.
  *
 7. Putt grønnkål eller spinat i frukt smoothies. Smaken av grønnsakene vil ikke kjennes, men fargen kan være spennende. Lag nye navn som  “Monster Punch”, “Ninja Turtle Drink” og la barna være med å lage kreative navn.
  *
 8. La barna være med å tilberede grønnsakene.
  *
 9. Sett grønnsakene på bordet 20 minutter før middagen serveres.

Du må være tålmodig hvis du vil hjelpe barna dine til å spise mer frukt og grønnsaker. Det kan ta opptil 15 eksponeringer før et barn er villig til å gi ny mat en sjanse.

Tenk også over alle andre muligheter du har til å kamuflere grønnsaker i annen mat som du lager.

Og til slutt. Den beste måten å få dine barn til å spise mer grønnsaker er selv å stå frem som et godt eksempel. Ta med barna på handletur og la dem finne og legge grønnsakene i kurven. Dyrk grønnsaker i din egen hage. Lag aktiviteter sammen med barna som gjør det gøy å spise grønnsaker.

Engasjerer du deg er det en stor gave du gir dine barn.

Vil du ha flere tips til hvordan barna dine kan spise mer grønnsaker? Se denne video:

*

*
For mer informasjon om barn og JuicePlus+:  www.juicepluschildren.info/uk/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *