Barn trenger 5 om dagen – friske sunne frukt og grønnsaker!

spinatteg.jpgEn fersk undersøkelse viser at nesten alle barn og unge spiser mindre enn halvparten av den mengde frukt og grønnsaker som er anbefalt. Særlig viktig er det å øke inntaket av grønnsaker. 

Vi har ikke nok fokus på ernæring for barn.

Som foreldre jobber vi hardt for å gi våre barn alle gode muligheter i livet. Likevel hender det for ofte at vi ikke har tid (eller ikke lager tid) for å se etter deres ernæringsmessige helse. Vi har det for travelt.

Vi forstår ikke helt hva det betyr å spise riktig og hvilke konsekvenser et galt kosthold gir over tid.  Samtidig sloss vi mot sterke markedskrefter som ønsker å selge “junk food” og “fast food”. 

Som et resultat ser vi at våre barn konsumerer for mye sukker, tomme kalorier og spiser ikke nok av de gode matvarene de trenger – særlig frukt og grønnsaker.

På grunn av dette vil våre barn ha høy risiko for å utvikle degenerative sykdommer som hjertesykdommer, kreft, diabetes og slag i alt for ung alder. 

 Her er noen fakta.

  • Kreft tar livet av flere barn i dag enn noen annen sykdom.
  • I løpet av de siste 20 år har antall overvektige øket med mer enn 50% og antallet barn som er sterkt overvektige har nesten doblet seg.
  • Alt for mange barn har et for høyt kolestrolnivå.
  • En av fem 11-åringer har allerede tegn på åreforkalkninger som en 50-åring.
  • Vi har ikke nok fokus på god ernæring for våre barn og vi betaler prisen for det.

Hvorfor frukt og grønnsaker til barn?

ananateg.jpgDet er veldig positivt for helsen å spise mange frukt og grønnsaker. Spiser barna nok frukt og grønnsaker, er det mye annet de ikke spiser, for eksempel sukkerholdige matvarer og fet kost.

Det gir en bedre balanse i kostholdet. De blir mett av å tygge frukt og grønnsaker. Jo mer frukt og grønt de spiser, jo mindre får de i seg av helseskadelig fett og sukker. 

Dataene fra UNGKOST-2000 viser at norske barn og unge spiser under halvparten av den mengden med frukt og grønnsaker som er anbefalt. Det er spesielt viktig å øke inntaket av grønnsaker.

En stor del av de grønnsakene som blir spist i dag, spises som en del av middagen. Det er en utfordring å legge til rette for at barn kan spise mer grønnsaker også utenfor middagsmåltidet.  

Hovedbudskap 

Norske barn og unge spiser for lite frukt og grønnsaker.Spesielt inntaket av grønnsaker er for lavt. Det er viktig å sette i gang tiltak for å øke inntaket av frukt og spesielt inntaket av  grønnsaker.

Hvordan kan 5 om dagen se ut?

epleteg1.jpgDet anbefales å spise 2 frukter (200 g) og 3 grønnsaker (300 g) hver dag. For frukt er det enkelt og hvis barnet spiser et eple og en appelsin er anbefalingen per dag oppfylt. Et lite glass juice tilsvarer også 100 gram, men gir ikke den samme metthetsfølelse som frukt. 

For grønnsaker er det litt vanskeligere, men  to små poteter, en stor eller to små gulrøtter, en liten bolle med salat, noen buketter brokkoli eller blomkål, et par tomater eller seks cherrytomater.

Med andre ord: Med en gulrot, to-tre buketter brokkoli og seks cherrytomater, har barnet spist den anbefalte dose. 

Spise 5 om dagen er gøy.

  • Frokost:  Drikk et glass med juice eller spis en banan.
  • Lunch :   Spis et eple og noen babygulrøtter
  • Snacks:  Spis noen druer, rosiner, en kopp med fruktbiter, en banan, eller noen biter rå grønnsaker
  • Middag:  Spis en brokkoli, en salat, en potet
  • Desert:   Spis en fersken eller en mango 

The Juice Plus+ Children’s Research Foundation® er dedikert til å forbedre barns helse og ernæring rundt i verden gjennom forsknings- og opplæringsprogrammer.

Veldig gode resultater ved bruk av JuicePlus+ – gå til sidene her: www.childrensresearch.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *