Hva er forskjellen på kosttilskudd fra naturlig mat og isolerte vitaminer?

Har du tenkt over at en multivitamin kan være skadelig?

Vitamintilskudd selger for milliarder av kroner og bare ved å ta en tur innom din lokale helsekostbutikk vil du finne hyllemeter med vitamin A, B, C, D, ja til og med vitamin F. Denne industrien er så lukrativ siden de fleste føler de har et for dårlig kosthold eller velger matvarer som ikke er så sunne.

Syntetiske vitaminer kan skade deg!

En annen grunn for å kjøpe alle disse vitaminene er at man ønsker å redusere risikoen for sykdom og ha energi og overskudd i hverdagen. Hver eneste uke kan vi høre om hvor mye et spesifikt vitamin vil gi deg mye bedre helse. Hvis 500 milligram med vitamin C er tenkt å redusere risikoen for hjertesykdom med 30%, vil ikke 1.000 milligram med vitamin C redusere det enda mere?

Det korte svaret er NEI. Selv om det spises mye vitaminer, virker ikke megadoser med isolerte eller syntetiske vitaminer, og kan i tillegg være skadelig for helsen din.

Den første grunnen til at isolerte syntetiske vitaminer kan være ineffektive er lovverket og industrien som regulerer produsentene av vitaminene. Selv om det er krav til at produsentene tester sine produkter viser tester fra uavhengige laboratorier at det kan være store variasjoner i innholdet i forhold til hva som produsenten selv sier. I tillegg er det i noen tilfeller oppdaget små mengder med inaktive ingredienser som tyngre metaller. Disse kan ha uheldige langsiktige påvirkninger på helsen din.

En annen grunn til å unngå vitaminer er at de kan øke risikoen for kroniske sykdommer og ha uheldige bivirkninger. Tilskudd som inneholder alpha-tocopherol, betakaroten og selen er kjent for å kunne øke blodtrykket. Vitamin C brukt i 6 uker har vist å øke aktiviteten til frie radikaler. Tilskudd av vitamin E øker risikoen for lungekreft og slag. Videre kan for mye inntak av de fettløselige vitaminene gi uheldige bieffekter.

Samtidig er syntetiske vitaminer, isolerte vitaminer og multivitaminer veldig ineffektive. Disse former for vitaminer er svært lite biotilgjengelig i forhold til naturlige vitaminer fra matkilder som frukt, grønnsaker og bær. Kosttilskudd som inneholder naturlig mat (whole food) kan kroppen ta opp mye bedre og det er tre grunner til det:

  1. For det første inneholder de fytonæringstoffer eller plantestoffer som øker opptaket av vitaminene.
  2. For det andre har tilskudd fra naturlig mat vanligvis moderate doser med vitaminer i forhold til isolerte vitaminer. Dette er viktig siden en høy dose av et enkelt vitamin tas opp dårlig i forhold til moderate doser.
  3. Dessuten finnes det tusenvis av forskjellige vitaminer, mineraler, antioksidanter, fytonæringstoffer og enzymer i frukt, grønnsaker og bær. Det er samspillet mellom alle disse næringstoffene som er så avgjørende for at det skal være positivt for helsen din.

Tilskudd med vitaminer eller multivitaminer er ikke svaret på helseproblemene. De er kjemisk isolerte og produserer i store volumer, på samme måte som reseptbelagte medisiner. Vitaminer er ment å konsumeres gjennom naturlig mat, og ikke ved å svelge en håndfull mengde piller som inneholder syntetiske vitaminer. En multivitamin kan ikke berge deg.

Tilskudd som er basert på naturlig mat (whole food) som frukt, grønnsaker er en mye bedre løsning. Fordelen er at disse tilskuddene er en rik kilde til naturlige vitaminer og dette øker opptaket i kroppen.

Derfor bør du ikke kjøpe “mer er bedre” konseptet når det gjelder tradisjonelle tilskudd med vitaminer.  Tenk også gjennom om du forstår hvorfor du trenger et spesifikt vitamin og at syntetiske vitaminer inneholder mega doser med syntetiske kjemikalier. Isolerte vitaminer inneholder ofte ingredienser som glycerin, gelatin, silica, transfett med mer.

Velg naturlige kosttilskudd.

Kosttilskudd fra naturlig mat (whole food) gir en konsentrert kilde til mat og næring, og dette inkluderer vitaminer, mineraler, antioksidanter, fytonæringsstoffer og enzymer. Her kan du finne gode tilskudd om du ikke klarer å spise nok frukt, grønnsaker og bær hver dag.

Før du velger et kosttilskudd bør du gjennomføre denne testen:

  1. Er kosttilskuddet helt og fullt basert på naturlig mat som frukt, grønnsaker og bær?
  2. Finnes det uavhengig klinisk forskning på selve produktet og gir forskningen dokumentasjon på at produktet gjør gode ting for helsen og kroppen din.

Det er grunn til å være klar over at svært mange kosttilskudd ikke passerer denne testen.

Referanser:

Lichtenstein AH, Russell RM. Essential nutrients: food or supplements? Where should the emphasis be? JAMA. 2005 Jul 20;294(3):351-8.

Murphy SP, White KK, Park SY, Sharma S. Multivitamin-multimineral supplements’ effect on total nutrient intake. Am J Clin Nutr. 2007 Jan;85(1):280S-284S. Review.

Penniston KL, Tanumihardjo SA. Vitamin A in dietary supplements and fortified foods: too much of a good thing? J Am Diet Assoc. 2003 Sep;103(9):1185-7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *