Hva trenger du å vite om fett!

Fett utgjør opp mot 1/3 av et gjennomsnittlig kosthold og tidligere anbefalte eksperter at vi spiste mindre fett. I disse dager sier ekspertene at du bør være mer bekymret for hvilken type fett du spiser, særlig for helsen til hjertet ditt.

Denne forandringen i rådgivningen var støttet av “the Woman’s Health Initiaitive, en studie med 49.000 kvinner involvert, og som viste at et kosthold som innholdt lite fett ikke reduserte kvinner sin risiko for å utvikle hjertesykdommer, brystkreft eller tramkreft.

Kroppen trenger fett. Det er en viktig energikilde som også hjelper til med å absorbere visse vitaminer og næringstoffer.

Bare noen typer fett som mettet fett (finne si kjøtt, smør, helmelk og ost) og transfett (som i hovedsak kommer fra hydrogenerete oljer som brukes til å lage friterte varer, mange margariner, og ulike snacks, sjokolader og bakevarer).

Dette dårlige fettet øker din sjanse for å utvikle hjertesykdommer gjennom å øke nivåer av flere risikofaktorer som blant annet LDL kolesterol. Transfett senker også nivået på det gode HDL kolesterolet.

Umettet fett som kommer fra fisk og plantekilder som vegetabilske oljer, nøtter og hele korn, er veldig bra for deg. Flerumettet fett er gode fettyper kan hjelpe deg med å redusere LDL, forbygge unormale hjerterytmer og forhindre hjertesykdom.

Et kosthold med lavt fettinnhold er ingen garnati for god helse. Faktisk kan et kosthold hvor kun 20% av kaloriene kommer fra fett, være et dårlig kosthold om kaloriene kommer fra sukkerholdige matvarer og drikker, lavkalori kaker, eller raske kalorier fra for eksempel hvitt brød og poteter.

En overvekt av disse matvarer øker risikoen for hjertesykdom og diabetes.

Hva er forskjellen mellom det gode fettet og det dårlige fettet?

Alle fettyper har en lignende kjemisk struktur. En kjede med karbonatomer som er bundet til hydrogenatomer.

Det som er forskjellen er lengden og formen som karbonkjedene skaper og antall hydrogenatomer som er knyttet til karbonatomene. Denne forskjellen i atomene kan oversettes til de kritiske forskjellene dette skaper i kroppen.

Kilde: Harvard Medical School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *