Hva trenger du å vite om karbohydrater?

Karbohydrater finnes i mange ulike typer av mat, inkludert sukker, frukt og grønnsaker, og korn som ris og hvete.

Mesteparten av disse karbohydrater bør komme fra hele korn, grønnsaker og frukter.

Hvis de fleste karbohydrater du spiser er dårlige karbohydrater (hvitt brød, poteter, ris, og andre rafinerte produkter som sukker), kan du nede opp med å utsette deg for risiko for sykdom.

Liset over dårlige karbohydrater kan overraske deg. Hvorfor er poteter med på denne listen? De er jo grønnsaker. Hvorfor kommer de i samme kategori som søtsaker?

For å kunne svare på dette spørsmålet må du også vurdere den glykemiske indeksen til en matvare.

Den glykemiske indeksen reflekterer økningen i blodsukkeret som oppstår ved å spise visse mengder med mat, sammenlignet med tilsvarende for hvitt brød eller rent sukker.

Generelt kan man si at matvarer med sunne karbohydrater har en lavere glykemisk indeks.

Termen glykemisk er ofte mer brukbar siden den beskriver menden av karbohydrater i maten vi spiser.

For eksempel vil en stor skive med hvitt brød føre til en større økning i blodsukker enn en liten skive med hvitt brød. Dette betyr også at den glykemiske økningen er mer meningsfull enn den glykemiske indeksen når du skal planlegge et måltid.

Mat med en høy glykemisk indeks fordøyes raskere enn mat med en lav glykemisk indeks.

Mat som fordøyes raskt kan være farlig, fordi de tilfører blodet alt sukkeret med en gang. Et høyt innhold av sukker i blodet vil utløse en mengde insulin for å rense sukkeret bort fra blodet.

Problemet er at en rask økning av insulin i neste steg kan medføre at blodsukkeret blir for lavt etter noen timer.

Når blodsukkeret er for lavt, føler du deg sulten, og hvis det er lavt kort tid etter ett måltid, kan du spise for mye og dermed legge på deg.

Et annet problem med et kosthold som har en høy glykemisk indeks er at over tid vil kroppens system for å respondere på insulin kunne bli svekket. Dette kalles insulinresistanse.

Når cellene dine responderer mindre på insulin, er resultatet for mye sukker i blodet og dette tvinger bukspyttkjertelen til å øke produksjonen av insulin som et forsøk på å fjerne sukker fra blodet og inn i cellene.

Dette vil igjen redusere responsen til musklene for å ta opp sukker fra blodet. Etter hvert som denne situasjonen utvikler seg vil blodsukkeret øke kronisk til et abnormalt nivå som er definert som type 2 diabetes.

Hvis bukspyttkjertelen tvinges til å overdrive i en periode, kan det også hende at den mister sin evne til å produsere insulin og dette vil forverre tilstanden av type 2 diabetes.

Insulinresistanse kan også medføre andre problemer som hjertesykdommer og kanskje noen kreftstyper.

Det er derfor svært lønnsomt å redusere på de raske karbohydratene og spise mer av de sunne karbohydratene slik som hele korn, grønnsaker og frukter.

Det er den lile forskjellen hver dag i hva du spiser som skaper den store forskjellen over tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *