Hva trenger du å vite om proteiner!

Hvor mye proteiner trenger du? Dette spørsmålet har vært gjenstand for en rekke debatter de siste årene.

Du kommer best ut om du får dine proteiner fra kilder som fisk, kylling uten skinn, bønner, soya, og nøtter, fremfor mettet fett som kjøtt og ost. Gå for bønner, ikke hamburgere.

Proteiner finnes overalt i kroppen din. Det er i dine muskler, bein, skinn, og stort sett alle plasser, inkludert dine organer.

Proteiner har mange funksjoner, inkludert å bygge enzymer, som utløser mange av de viktige kjemiske reaksjoner i kroppen din.

Det er omkring 20 ulike aminosyrer i kroppen, som følger genetiske instruksjoner, og som kroppen bringer sammen i kjeder for å lage de spesifikke proteinene kroppen trenger.

Kroppen lagrer aminosyrer i muskelproteiner, og mobliserer dem kontinuerlig ved å bryte ned muskler. Dette hender hver dag etter som vårt stoffskifte beveger seg mellom inntak av mat og faste.

Ideelt trenger kroppen tilførsel hver dag av aminosyrer for å lage nye proteiner. Denne kilden kommer fra protein i maten vi spiser.

Mangel på proteiner i kostholdet kan redusere veksten, redusere muskelmasse, dårligere immunsystem, svekke hjerte og lungesystem, og kan også medføre død.

Disse problemer vil vanligvis fremtre i populasjoner med stor fattigdom, siden de fleste i den vestlige verden spiser nok proteiner.

Så hvor mye proteiner skal du spise?

Proteiner kan beskytte deg mot sykdommer, men samtidig viser også undersøkelser at for mye proteiner også kan fremme noen sykdommer slik som osteporose.

Når du spiser mye proteiner, trekker kroppen din ut kalsium fra skjelettet ditt for å nøytralisere syrer som kommer fra fordøyelsen av proteiner. Spiser du veldig mye proteiner i noen uker, vil ikke det svekke benstrukturen din, men over lengre tid vil dette tære på skjelettet.

Spiser du mye proteiner kan dette også redusere forekomsten av hjertesykdommer.

I en studie med sykepleiere viste det seg at de som hadde et proteinrikt kosthold (25% av daglige kalorier), hadde mindre sannsynlighet for hjerteinfarkt eller dø av hjertesykdom enn de som spiste minst protein (mindre enn 15% av daglige kalorier).

Disse tall harmonerer også med “the Omniheart Study” som viste at ved å øke inntaket av protein fra 15% til 25%, reduserte dette blodtrykket, LDL kolesterol, og reduserte risikoen for hjertesykdom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *