Hvordan spise smart mat som er bra for hjernefunksjonen din?

Ved å vite hva du bør legge til ditt kosthold og hva du bør unngå, kan det utgjøre en stor forskjell på din hjernefunksjon.

Hvordan du spiser kan påvirke sinnet ditt på fundamentale nivåer. Her er 5 ting du bør vite om føde til hjernen din:

1. Ikke overdoser med sukker.
Hjernen din, som utgjør 2 % av kroppsvekten, forbruker rundt 20 % av dine daglige kalorier. Detter krever et konstant tilskudd av glukose. Men dette betyr ikke at du skal drikke brus for å få din hjerne til å fungere optimalt. Faktisk vil høye verdier av glukose sakte kunne ødelegge celler overalt i kroppen din, inkludert hjerneceller.

2. Ikke for store måltider
For å få hjernen til å virke optimalt kan det være lurt å spise regelmessig, men med mindre måltider. Hjernen din virker best med omkring 25 gram med glukose som sirkulerer i blodet – omtrent samme nivå som du finner i en banan.

3. Spis mat som ikke øker nivået av glukose i blodet.
Brødkringler(pretzels) får blodsukkeret til å øke raskt. Rå gulrøtter derimot gjør ikke det. Karbohydrater med høyt fiberinnhold øker nivået av glukose i blodet relativt sakte, og kombinert med fett eller protein kan det senke opptaket ytterligere. Nøkkelen er et balansert kosthold, hvor alle makronæringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner i passende mengder.

4. Kjenn ditt fett.
Ikke alt fett er det samme. Transfett, som er vanlig i “fastfood” er det verste. Likevel består hjernen din av 60% fett, og veldig lave verdier med kolesterol har vært forbundet med depresjon, aggresjon og en usosial oppførsel. Essensielle fettsyrer, slik som omega-3, har vist seg verdifulle i behandling av depresjoner og andre psykiske lidelser. Slike fettsyrer har også vist seg å være gunstig for spedbarns utvikling av hjernen.

5. Kjenn deg selv.
Mat påvirker alle sin hjerne på litt forskjellig måte. Lytt til kroppen og finn ut hvilke valg som er rett for deg.

Kilder:
Live Science January 7, 2009
Journal of Nutrition, Health & Aging September-October 2006; 10(5):377-85
Journal of Nutrition, Health & Aging September-October 2006; 10(5):386-99
Cell October 3, 2008; 135(1):61-73

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *