Hvordan unngå hjertesykdom og slag!

hjerte2.jpgDet er rikelig med dokumentasjon på at et kosthold rikt på frukt og grønnsaker kan redusere risikoen for hjertesykdommer og slag.

Den største og lengste studien til idag, gjort som en del av  “ Harvard-based Nurses’ Health Study and Health Professionals Follow-up Study”,  inkluderer nesten 110,000 menn og kvinner hvor deres helse og matvaner ble fulgt i 14 år.

Desto høyere det gjennommsnittlige inntak av frukt og grønnsaker var, desto lavere var risikoen for å utvikle hjerte-/kar sykdommer.

Sammenlignet med de som spiste minst frukt og grønnsaker (mindre en 1,5 prosjon per dag), hadde de som spiste 8 porsjoner eller mer 30% mindre risiko for å få hjertesykdom eller slag.

Selv en liten økning i inntaket av frukt og grønnsaker hver dag kan ha en reell innvirkning på risiko for hjertesykdom.

To Harvard studies viser at for hver ekstra porsjon økning med frukt og grønnsaker  medfører det en reduksjon for risiko for hjertesykdom med 4 prosent.

Et kosthold som er hjertevennlig inneholder mye frukt og grønnsaker ( 8-10 porsjoner om dagen), lavt på mettet fett og kolestrol, og  bruk av hele korn.  Et slikt kosthold kan signifikant redusere blodtrykket og kolestrolnivåer, og ved dette redusere risiko for hjertesykdommer.

”Framhingham studien” viser en betydelig gevinst ved økt inntak av frukt og grønnsaker. Her er noen av resultatene:

Reduksjon i risikoen for å få hjertesykdom

3 porsjoner med frukt og grønt pr. dag = 22% reduksjon
6 porsjoner medfrukt og grønt pr. dag  = 44% reduksjon
9 porsjoner med frukt og grønt pr. dag = 66% reduksjon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *