Mye frukt og grønnsaker forebygger kreft

gronnsaker1.jpgFor å holde oss friske og forebygge sykdom, er det viktig å spise et variert kosthold rikt på frukt og grønnsaker. Inntil 23% av mange krefttyper kan forebygges gjennom kostholdet alene. Legger vi til røykfrihet og moderat fysisk aktivitet, kan inntil 30-40 prosent av alle krefttilfeller forebygges.

Hvor mye må vi spise for å forebygge kreft?
Hvis vi gjennomsnittlig øker inntaket av frukt og grønnsaker med 65%, noe som betyr et daglig inntak på ca 750 gram, eller fem porsjoner om dagen, vil en kunne forvente en reduksjon i krefthyppighet på ca 20 prosent i befolkningen.

Ved i tillegg å være regelmessig fysisk aktiv og røykfri, vil total kreftrisiko kunne reduseres med 30-40prosent. Tallene er beregnet ut fra rapporten ”Food nutrition and prevention of Cancer – a global perspective ”

Hvilke kreftformer kan forebygges?
Et høyt inntak av frukt og grønnsaker senker risikoen for kreft i hele fordøyelseskanalen. Det reduserer risiko for kreft i munn og svelg, strupehodet, spiserør, magesekk og bukspyttkjertel.

Dessuten kan det forebygge utvikling av kreft i lunge, bryst og blære. Grønnsaker alene kan virke forebyggende når det gjelder kreft i tykktarm, endetarm og muligens også i lever, prostata og nyre.

Hvilke frukter og grønnsaker er sunnest?
Alle frukter og grønnsaker inneholder rikelig med antioksidanter. Disse reparerer eventuelle skader på cellene våre og forebygger sykdom.

Hvis man måler nivået av antioksidanter i hver enkelt matvare, inneholder noen frukter og grønnsaker mer enn andre. Dette gjør dem ekstra sunne. Ville bær med nyper og blåbær er på topp blant bær, og grønnsakene kål, spinat, løk og brokkoli gir oss kjempedoser med antioksidanter. Blant frukter er røde druer, appelsiner og røde epler blant de sunneste.

Likevel er det viktig å spise forskjellige sorter frukt, bær og grønnsaker. Helst skal vi spise fem forskjellige om dagen. Vi anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt. En god huskeregel er at en håndfull er en porsjon.

Kilde: Kreftforeningen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *