Oppsiktsvekkende nyheter om D og A vitaminer!

“The British Medical Journal” har publisert en oppsiktsvekkende artikkel som bekrefter at lave verdier av D vitaminer kan være en risiko for å utvikle kreft i tarmen.

Men studien hadde også andre viktig funn som viste at relative lave nivåer med vitamin A kan motarbeide D vitaminets evne til å redusere risikoen for utvikling av kreft i tarmen.

Dette er den største studien hittil som viser at vitamin A kan blokkere effekten til vitamin D.

Artikkelen viste også at fordelene med vitamin D var bort i mot opphevet hos dem som hadde de høyeste nivåene av vitamin A (retinol)

Og retinol inntaket behøvde ikke være stort – bare 3.000 IU/dag. Det gjelder derfor å se nøye på hvilke multivitaminer som familien spiser.

Det er viktig å forstå at vitamin A er essensiell for ditt immunsystem og en forløper til aktive hormoner som påvirker dine gener. Det samme gjelder for D vitamin som jobber sammen med A vitamin.

For eksempel er der bevis på at uten D vitamin, kan A vitamin bli ineffektiv og til og med skadelig. Men hvis du mangler A vitamin, kan det gå ut over funksjonen til D vitamin også.

Dessverre vet vi ikke helt hva som er optimal balanse mellom disse to vitaminer. Du bør også se nøye på sammensetningen av hvilke fiskeoljer du spiser, siden det er stilt spørsmål til om de fleste oljer fra torskelever ikke har en optimal balanse.

Du trenger også å vite at det er forskjellige typer A vitaminer.

Det er A vitamin i form av retinol som er problematisk. Ikke beta karoten.

Beta karoten er ikke farlig siden det er et PRO-vitamin A. Kroppen din vil ikke produsere mer vitamin A fra beta karoten enn hva den trenger. Så spiser du frukt og grønnsaker eller tilskudd som er basert på naturlige frukt og grønnsaker er det ikke farlig og vil ikke gå ut over vitamin D.

Hvordan kan jeg sikre meg hensiktsmessige nivåer av vitam A og D?

  • Vitamin A sikrer du deg fra kostholdet ditt. Et høyt daglig inntak av frukt og grønnsaker.
  • Vitamin D sikrer du deg gjennom en daglig dose med solskinn på huden din.

Kilder:

The Natural Advocate February 28, 2010
Vitamin D Council
British Medical Journal, BMJ 2010;340:b5500

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *