Slik unngår du å få hjertesykdommer

Det er rikelig med dokumentasjon på at et kosthold rikt på frukt og grønnsaker kan redusere risikoen for hjertesykdommer og slag.

hjerte.jpgDen største og lengste studien til i dag, gjort som en del av ” Harvard-based Nurses’ Health Study and Health Professionals Follow-up Study”, inkluderer nesten 110,000 menn og kvinner hvor deres helse og matvaner ble fulgt i 14 år.

Desto høyere det gjennomsnittlige inntak av frukt og grønnsaker var, desto lavere var risikoen for å utvikle hjerte-/kar sykdommer.

Sammenlignet med de som spiste minst frukt og grønnsaker (mindre en 1,5 porsjon per dag), hadde de som spiste 8 porsjoner eller mer 30% mindre risiko for å få et hjertesykdom eller slag. Selv en liten økning i inntaket av frukt og grønnsaker hver dag kan ha en reell innvirkning på risikoen for hjertesykdom..

To Harvard studies viser at for hver ekstra porsjon økning med frukt og grønnsaker medfører det en reduksjon for risikoen for hjertesykdom med 4 prosent. Et kosthold som er hjertevennlig inneholder mye frukt og grønnsaker ( 8-10 porsjoner om dagen), lavt på mettet fett og kolesterol, og bruk av hele korn.

Et slikt kosthold kan signifikant redusere blodtrykket og kolesterolnivåer og dermed redusere risikoen for hjertesykdommer. “Framhingham studien” viser en betydelig gevinst ved økt inntak av frukt og grønnsaker. Her er noen av resultatene:

Reduksjon i risikoen for å få hjertesykdom

hjertefrukt.jpg3 porsjoner med frukt og grønt pr. dag = 22% reduksjon6 porsjoner medfrukt og grønt pr. dag = 44% reduksjon9 porsjoner med frukt og grønt pr. dag = 66% reduksjonEt kosthold som er hjertevennlig inneholder mye frukt og grønnsaker ( 8-10 porsjoner om dagen), lavt på mettet fett og kolesterol, og  bruk av hele korn.

Et slikt kosthold kan signifikant redusere blodtrykket og kolesterolnivåer og dermed redusere risikoen for hjertesykdommer. ”Framhingham studien” viser en betydelig gevinst ved økt inntak av frukt og grønnsaker. Her er noen av resultatene:

Reduksjon i risikoen for å få hjertesykdom
3 porsjoner med frukt og grønt pr. dag = 22% reduksjon
6 porsjoner medfrukt og grønt pr. dag  = 44% reduksjon
9 porsjoner med frukt og grønt pr. dag = 66% reduksjon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *